Muskelspændinger kan afhjælpes med et lændebælte der stabiliserer den nedre del af ryggen
Sundhedsunivers

Muskelspændinger - Sådan slipper du af med det

Jul 15, 2023

Hvad er muskelspændinger?

Muskelspændinger opstår, når musklerne i kroppen bliver stramme og spændte. Dette kan være forårsaget af flere faktorer, herunder fysisk overanstrengelse, dårlig kropsholdning, stress, angst eller gentagne bevægelser. Når musklerne er spændte, kan det føre til smerte, stivhed og ubehag. Det er vigtigt at tackle muskelspændinger hurtigt for at undgå, at de udvikler sig til mere alvorlige problemer.

Årsager til muskelspændinger

For at kunne håndtere muskelspændinger effektivt er det vigtigt at forstå de underliggende årsager. Her er nogle af de mest almindelige årsager til muskelspændinger:

1. Fysisk overanstrengelse

Fysisk overanstrengelse kan føre til muskelspændinger. Dette kan ske ved tunge løft, gentagne bevægelser eller udførelse af fysisk aktivitet uden tilstrækkelig opvarmning og strækøvelser.

2. Dårlig kropsholdning

En dårlig kropsholdning kan placere unødvendig stress på vores muskler og skelet. Langvarig sidning foran en computer, dårligt justerede arbejdsstationer eller dårlige sovestillinger kan resultere i muskelspændinger over tid.

3. Stress og angst

Stress og angst kan bidrage til muskelspændinger. Når vi er stressede eller anspændte, spænder vores muskler op som en reaktion på den følelsesmæssige tilstand.

4. Dehydrering

Utilstrækkelig væskeindtagelse og dehydrering kan påvirke muskelfunktionen og øge risikoen for muskelspændinger.

5. Manglende fysisk aktivitet

Inaktivitet og en stillesiddende livsstil kan svække vores muskler og øge risikoen for muskelspændinger. Regelmæssig fysisk aktivitet er vigtig for at holde vores muskler fleksible og stærke.

 

Tips til at lindre muskelspændinger

1. Anvend varme eller kold komprimering

Både varme og kolde komprimeringer kan være effektive til at lindre muskelspændinger. Hvis muskelspændingerne skyldes inflammation eller akut skade, kan en kold komprimering hjælpe med at reducere hævelse og smerte. På den anden side kan varme komprimeringer hjælpe med at afslappe musklerne og øge blodcirkulationen. Prøv begge metoder og se, hvad der fungerer bedst for dig.

2. Strækøvelser og fysisk aktivitet

Regelmæssig strækning og fysisk aktivitet kan være afgørende for at forebygge og lindre muskelspændinger. Strækøvelser kan hjælpe med at forbedre fleksibiliteten i musklerne og reducere spændinger. Det er vigtigt at strække hele kroppen, herunder de berørte områder. Derudover kan regelmæssig motion som svømning, cykling eller let løb hjælpe med at styrke musklerne og forbedre blodcirkulationen.

3. Massage og manuel terapi

Massage og manuel terapi kan være effektive til at løsne spændte muskler og reducere smerte. En professionel massør eller fysioterapeut kan målrette de berørte områder og anvende teknikker som dybdegående massage, triggerpunktterapi eller myofascial frigivelse. Disse metoder kan hjælpe med at øge blodgennemstrømningen og reducere spændinger.

4. God kropsholdning

Dårlig kropsholdning kan bidrage til muskelspændinger, især i nakke, ryg og skuldre. Det er vigtigt at opretholde en god kropsholdning, både når du sidder og står. Sørg for at have en ergonomisk korrekt arbejdsstation, og undgå at sidde eller stå i samme stilling i lange perioder. Brug eventuelt en ergonomisk stol eller pude til at støtte din rygsøjle.

5. Stresshåndtering og afslapningsteknikker

Stress og angst kan øge muskelspændinger og forværre smerten. Derfor er det vigtigt at lære stresshåndterings- og afslapningsteknikker. Dyb vejrtrækning, meditation, yoga eller andre former for afslapning kan hjælpe med at reducere stressniveauet og afspænde musklerne.

Tre tips til muskelspændinger

Strækøvelser: Regelmæssig strækning af musklerne kan være en effektiv måde at lindre muskelspændinger på. Fokuser på de berørte områder og udfør blide strækøvelser for at øge fleksibiliteten og mindske spændingerne. Hold strækkene i cirka 20-30 sekunder og gentag dem flere gange om dagen.

Varmebehandling: Anvendelse af varme på de spændte muskler kan hjælpe med at afslappe dem og lindre smerterne. Brug enten en varmepude, en varmepakke eller tag et varmt bad for at øge blodcirkulationen og fremme muskelafslapning. Husk at undgå for høj varme for at undgå forbrændinger.

Lændebælte: Brugen af et lændebælte kan have flere fordele, når det kommer til håndtering af muskelspændinger og lindring af smerter. Et lændebælte giver en ekstra lag af stabilisering og støtte til lænderegionen. Det kan hjælpe med at reducere belastningen på musklerne, ledbåndene og rygsøjlen, hvilket kan lindre smerter og mindske risikoen for yderligere skader eller forværring af muskelspændinger.

 

Forebyggelse af muskelspændinger

Forebyggelse er nøglen til at undgå muskelspændinger. Her er nogle tips til at forhindre, at muskelspændinger opstår:

 • Undgå pludselige og tunge løft. Hvis du skal løfte tunge genstande, så sørg for at bruge korrekte løfteteknikker og bed om hjælp, hvis det er nødvendigt.
 • Opvarm før fysisk aktivitet. Før du begynder at træne eller udføre en fysisk aktivitet, skal du sørge for at opvarme dine muskler ved at strække og lave lette øvelser.
 • Vær opmærksom på din kropsholdning. Sørg for at opretholde en god kropsholdning, både når du sidder og står. Brug ergonomiske møbler og justér din arbejdsstation, hvis det er nødvendigt.
 • Lyt til din krop. Hvis du føler smerter eller ubehag i musklerne, skal du lytte til din krop og tage pauser. Overanstrengelse kan føre til muskelspændinger.

 

Hvordan kan jeg genkende muskelspændinger?

Muskelspændinger kan have forskellige symptomer, som kan variere afhængigt af området af kroppen, der er påvirket. Nogle almindelige tegn på muskelspændinger inkluderer:

 • Smerte eller ømhed i det påvirkede område
 • Følelse af stramhed eller stivhed i musklerne
 • Nedsat bevægelighed eller begrænset rækkevidde af bevægelse
 • Muligvis synlige eller mærkbare knuder i musklerne

Hvis du oplever vedvarende eller alvorlige symptomer, anbefales det altid at konsultere en sundhedsperson, der kan give en præcis diagnose og vejlede dig om passende behandling.

 

Hvordan behandler jeg muskelspændinger derhjemme?

Selvom behandlingen af muskelspændinger kan variere afhængigt af sværhedsgraden og årsagen til spændingerne, er der nogle generelle trin, du kan tage derhjemme for at lindre ubehaget:

 • Anvendelse af varme eller kulde: Påfør en varm komprimering på det berørte område for at øge blodcirkulationen og afslappe musklerne. Kuldepakninger kan hjælpe med at reducere hævelse og smerte ved akutte skader.
 • Gentagne strækøvelser: Udfør forsigtige strækøvelser for at forbedre fleksibiliteten og lindre spændinger i musklerne. Fokuser på det berørte område og sørg for at strække både før og efter fysisk aktivitet.
 • Massage og selv-massage: Brug af massage eller selv-massage teknikker kan bidrage til at løsne spændte muskler og mindske smerte. Du kan enten få en professionel massage eller lære enkle teknikker til selv-massage.
 • Hvile og afslapning: Giv dine muskler tid til at hvile og komme sig. Undgå overanstrengelse og sørg for at få tilstrækkelig søvn og hvile.

Husk, at hvis dine symptomer forværres eller ikke forbedres efter nogle få dage med hjemmebehandling, bør du søge læge for yderligere vurdering og behandling.

 

Hvornår bør jeg søge lægehjælp for muskelspændinger?

I de fleste tilfælde kan muskelspændinger behandles derhjemme med en kombination af hvile, strækøvelser og smertelindring. Dog kan der være situationer, hvor det er nødvendigt at søge lægehjælp. Du bør overveje at kontakte en læge, hvis:

 • Smerten er meget intens eller langvarig
 • Du har problemer med at bevæge det berørte område
 • Muskelspændingerne er resultatet af en akut skade eller ulykke
 • Du oplever andre symptomer, der bekymrer dig

En læge kan udføre en grundig vurdering, stille en nøjagtig diagnose og anbefale passende behandlingsmuligheder baseret på din individuelle situation.


Kan muskelspændinger forebygges?

Ja, der er skridt, du kan tage for at forebygge muskelspændinger. Her er nogle nyttige forebyggende foranstaltninger:

 • Regelmæssig motion: Engagér dig i regelmæssig fysisk aktivitet, herunder strækøvelser, styrketræning og konditionstræning. Det hjælper med at opbygge stærke muskler og forbedre fleksibiliteten.
 • Korrekt kropsholdning: Oprethold en god kropsholdning, både når du sidder og står. Undgå at sidde i samme position i længere tid og vær opmærksom på ergonomien i din arbejdsstation.
 • Opvarmning og afkøling: Opvarmning og strækøvelser før fysisk aktivitet samt afkøling og strækøvelser efter aktiviteten kan bidrage til at forhindre muskelspændinger.
 • Stresshåndtering: Find måder at håndtere stress og angst på, da disse følelser kan bidrage til muskelspændinger. Prøv teknikker som meditation, dyb vejrtrækning eller yoga for at reducere stressniveauet.
 • Korrekt løfteteknik: Når du løfter tunge genstande, skal du bruge korrekte løfteteknikker og undgå at belaste dine muskler unødigt.